söndag 7 juli 2013

Huspanel och takpannor - en helt ny värld

Så hade vi då kommit till punkten när vi skulle bestämma oss för huspanel, takpannor och färgsättning. Det kan tyckas vara ett enkelt val, då man i husbyggartankar ofta har en bild i huvudet av hur huset ska se ut. Men så var vi ju då två som skulle enas om den där bilden, ja just det.
Ett "västkusthus" var vi ju ganska på det klara med.
Ett hus med typisk bohuslänsk karaktär är ofta vitt med en lockpanel eller en hattprofilläkt.

Lockpanel

Hattprofilläkt

En vision av vårt blivande hus
Lockpanelen var standard ifrån Mjöbäcksvillan, men vi valde ändå att göra ett tillval i form av  hattprofilläkt, för den genuina känslan av ett västkusthus. Något i stil med bilden av huset ovan.
Vitt blev även kulörvalet på huset till slut, även om vi diskuterade andra ljusa nyanser som att måla huset i en ljus färg med kanske brytning åt en varmare ton med vita fönsteromfattningar. Vitt känns fräscht och tidlöst. Någon frågade mig om jag gillar att måla, med tanke på färgvalet?
Vet inte, har aldrig målat ett hus innan:)
Garaget kommer att ha samma panel som huset.

Nästa steg var att matcha husets färg och panel med takpannor. Många bohuslänska hus har det klassiska röda taket, liksom på bilden ovan. Detta var inte ett alternativ för oss, mycket för att vi helt enkelt inte tilltalas av den kulören (inte någon av oss:) ).
Vi började därför titta på grå och svarta takpannor. Min sambo var genast inne på svarta, medan jag tvekade och tyckte gråa pannor skulle vara fint, då vi även på sikt planerar en stensättning och markiser i en mörkare grå ton.
Mjöbäcksvillan levererar takpannor från S:T ERIKS, så vi letade upp en återförsäljare för att åka och titta på pannorna, vilket starkt kan rekommenderas (som med det mesta när det kommer till att göra medvetna val). På bilden såg de antracitgrå takpannorna ganska mörka ut, vilket var vad jag ville ha. När vi dock såg dem i verkligheten var valet enkelt, det fick bli svarta. Färgen var inte vad jag hade tänkt mig, därför var det bra att vi åkte och tittade på dem.
Grå takpanna MP 127 S:T ERIKS

Svart takpanna MP 401 S:T ERIKS

Vi läste även en del om takpannor och enligt alla kunniga så ska ju glaserade takpannor vara det bästa valet, då inget smuts fastnar och det är lång hållbarhetstid på dem. Jag tycker personligen inte att det är jättesnyggt med glaserade takpannor, men hade det inte varit för priset så skulle jag kunnat tänkt mig att ha det på huset, mycket med tanke på underhållet.
Dock får du räkna med att tredubbla priset på takpannorna och på ett nybygge blir det ett tillägg på runt hundra tusen kronor. Vi kände inte att vi kunde prioritera detta val i nuläget. Kanske kan det bli aktuellt när det är dags för byte av tegelpannor, om vi nu bor kvar då...
Läste en del om de betongpannor som vi har valt och tekniken går ju iallafall framåt:) Om den takpannan som vi har valt skriver tillverkarna att pannan har en ökad lyster som är en utveckling av den ytbehandlade pannan som ger ytterligare ökad livslängd. Bra det:)


Glaserad takpanna


Något som också skulle väljas var fönsteromfattning, knutar samt plåtar utvändigt. Vi fick ett erbjudande att uppgradera fönsteromfattningarna från Mjöbäcksvillan, från standard till "Nergården", vilket vi gjorde. Den fönsteromfattningen är mer utpräglad och ger huset en fin karaktär. Knutarna valde vi standard och plåtarna utvändigt får gå i vitt (stuprännor etc.) samt svart (takplåtar).
Titta mer på Mjöbäcksvillans olika val i deras tillvalskatalog.

Det kändes skönt att ha gjort dessa val, då de inte är helt enkla. Men nu är vi båda nöjda och ser fram emot nästa sommarsemester när vi ska måla, måla, måla...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar